Weekend I: Nadenken over het klimaatprobleem

Introductie

Wie de kranten, tijdschriften en social media volgt over het thema klimaatverandering heeft weinig reden tot optimisme. We lezen over bosbranden, overstromingen, koraalriffen die afsterven en zeeën van plastic die het leven onmogelijk dreigen te maken. Het gevoel kan ons bekruipen dat de wereld op z’n laatste benen loopt en wij weleens de laatste mensen zouden kunnen zijn. Tegelijk lezen we ook berichten dat het zo’n vaart niet loopt. Sommige stemmen in het publieke debat beweren dat er niet zoveel aan de hand is, en anderen hebben hun kaarten gezet op technologische ontwikkelingen. Misschien valt het allemaal wel mee, of anders lukt het ons om de dreiging te slim af te zijn met nieuwe technologische vondsten zoals kweekvlees. Heeft de mens zich tenslotte niet altijd aan kunnen passen aan veranderende omstandigheden?

Dit weekend is het eerste deel van een tweeluik. In dit eerste weekend ligt het accent op wijsgerige reflectie en verkennen we de filosofische bedding waarin het klimaatprobleem staat. In het tweede weekend ondernemen we een poging om onze filosofische inzichten te vertalen naar concrete maatschappelijke handelingen.

In onze filosofische zoektocht gaan we na waar we op dit moment staan. We maken kennis met de notie van het anthropoceen, bevragen het vooruitgangsdenken en staan stil bij de ethische vragen rond het klimaatprobleem. Want, wat kunnen we eigenlijk nog doen en wie moet wat doen? Ook vragen we ons af wat het aandeel is van het Verlichtingsdenken en of het mogelijk is de mens een plek te geven in de wereld van de toekomst.

We eindigen met een reflectie waarin we aan elkaar duidelijk gaan maken wat ons standpunt is over de vraag die in dit weekend centraal staat: “heeft de mens een toekomst?"

Wanneer

1 tot en met 3 juli 2022

Waar

Abdijhoeve Betlehem

 

Abdijlaan 1
7004 JL Doetinchem

Programma