Weekend II: Handelen rondom het klimaatprobleem

Introductie

Wie de kranten, tijdschriften en social media volgt over het thema klimaatverandering heeft weinig reden tot optimisme. We lezen over bosbranden, overstromingen, koraalriffen die afsterven en zeeën van plastic die het leven onmogelijk dreigen te maken. Het gevoel kan ons bekruipen dat de wereld op z’n laatste benen loopt en wij weleens de laatste mensen zouden kunnen zijn. Tegelijk lezen we ook berichten dat het zo’n vaart niet loopt. Sommige stemmen in het publieke debat beweren dat er niet zoveel aan de hand is, en anderen hebben hun kaarten gezet op technologische ontwikkelingen. Misschien valt het allemaal wel mee, of anders lukt het ons om de dreiging te slim af te zijn met nieuwe technologische vondsten zoals kweekvlees. Heeft de mens zich tenslotte niet altijd aan kunnen passen aan veranderende omstandigheden?

Het eerste weekend dachten we na over de filosofische bedding waarin het klimaatprobleem staat. In dit tweede weekend ondernemen we een poging om onze filosofische inzichten te vertalen naar concrete maatschappelijke handelingen. Wat kunnen we concreet doen in tijden van klimaatproblematiek?

Aan het woord komen verschillende maatschappelijke geledingen die bezig zijn zich voor te bereiden op het veranderende klimaat. Het gaat dan bijvoorbeeld om technologische innovatie, biodiversiteit, verduurzaming van de economie, aanpassingen in land- en waterbouw en energie- en voedselzekerheid. Deze perspectieven geven ons een beeld van concrete initiatieven, praktijken en mogelijkheden om het klimaatprobleem het hoofd te bieden. De vraag die in dit weekend centraal zal staan is “hoe kan een menswaardige toekomst eruit zien”?

We eindigen met een ronde waarin de deelnemers hun essays toelichten en aangeven op welke manier de klimaatproblematiek hun handelen beïnvloedt en wat ze denken te kunnen doen met de opgedane inzichten.

Wanneer

26 tot en met 28 augustus 2022

Waar

Abdijhoeve Betlehem

 

Abdijlaan 1
7004 JL Doetinchem

Programma

16.00 - 17.00:Aankomst en inchecken
17.00 – 18.00:Welkom en introductie: wat is handelen?Dr. Cees Zweistra en drs. Jozef Waanders
18.00 – 19.00Avondeten
19.30 – 21.30Presentatie essays
21.30 – 22.30Gesprekken over presentaties Dr. Cees Zweistra en drs. Jozef Waanders
22.30 – 23.30Borrel